Het Gerecht: waar liefde en smaken elkaar vinden
Jong gastronomisch restaurant in Roermondse binnenstad gooit hoge ogen
Auteur Chapeau Magazine: Maarten van Laarhoven
Woensdag 14 augustus 2019
Na enkele jaren te hebben samengewerkt in diverse gerenommeerde zaken, openden Ellis Huijnen en Cederik Pieters in maart dit jaar in het Centrum van Roermond hun eigen restaurant. Het Gerecht in de Heilige Geeststraat gooit inmiddels hoge ogen in een stad die in gastronomisch opzicht volop bloeit.
Ze leerden elkaar in Maastricht kennen bij Toine Hermsen, de culinaire grootmeester die in de loop van zijn uitzonderlijke carrière talloze gastronomische talenten de liefde voor het vak bijbracht. Op Ellis Huijnen, werkzaam in de bediening en Cederik Pieters, net afgezwaaid aan de Cas Spijkers Academie in Boxmeer had de manier waarop de hartstocht werd overgedragen een dubbele uitwerking: de vonkjes knetterden zo hevig in het rond, dat er voor beiden geen ontkomen aan was. ,,Na een drukke avond tijdens TEFAF in Maastricht gingen we met de rest van het personeel nog even stappen”, vertelt Cederik. ,,We werkten al een tijdje samen, maar tijdens zo’n avond leer je elkaar pas goed kennen.”
In maart dit jaar openden ze in het historische centrum van Roermond – een stad die de laatste jaren in culinair opzicht echt naam aan het maken is – hun eigen restaurant: Het Gerecht. Een naam die niet alleen verraadt dat je in dit monumentale pand in de Heilige Geeststraat in gastronomisch opzicht goed zit. De naam is tevens een speels verwijzing naar het voormalige gerechtsgebouw (het gerecht) dat er pal tegenover ligt.
Kweekvijver
Ellis en Cederik staan met zijn tweeën in de zaak, hetgeen met name op drukke avonden het nodige pas- en meetwerk vergt. Tot problemen heeft het tot nu toe niet geleid, integendeel. Tijdens hun opleidingen – Ellis studeerde aan de beroemde hotelschool in Koksijde; Cederik aan achtereenvolgens de hotelschool in Hasselt en de Cas Spijkers Academie, de kweekvijver voor gastronomisch talent, maakten ze beiden kennis met de befaamde Belgische discipline. ,,Dat maakt dat je in je verdere leven heel veel aankunt”, zegt Ellis, die door de gastronomie werd aangestoken toen ze op jonge leeftijd in een restaurant in Cadier en Keer om een centje bij te verdienen in de spoelkeuken stond en af en toe mocht helpen in de bediening.
Dat Cederik geen enkele moeite heeft om als ‘eenpitter’ elke dag opnieuw een hoog gastronomisch niveau neer te zetten in de keuken, heeft deels te maken met de ervaring die hij opdeed in het buitenland, vertelt hij. Zo werkte hij een tijdje in een van de Marriot Hotels in Bangkok, waar hij vertrouwd raakte met de Aziatische keuken en kennismaakte met een veelheid aan smaakvolle oosterse ingrediënten. Ingrediënten waarvan hij natuurlijk weleens had gehoord, maar waarvan de bijzondere uitwerking op de borden hem op dat moment zo goed als onbekend was.
The Feathered Nest
De keuken van het hoog aangeschreven restaurant The Feathered Nest in Oxfordshire – waar hij in het kader van de Cas Spijkers Academie Stage liep – maakte op een geheel andere wijze indruk op de jonge kok. ,,In die keuken kon het er stevig aan toegaan. Bovendien maakte je lange dagen: vroeg op; laat naar bed. Als je dat een tijdje hebt gedaan dan ben je eigenlijk tot veel in staat.”
Na hun opleidingen werkten Ellis en Cederik een tijdje samen in andere gerenommeerde zaken, waaronder Restaurant Rantrée in Maastricht en Hotel Restaurant Hof De Draeck in Teuven.
Om goed overzicht te houden wordt bij Het Gerecht gewerkt met een beperkte à la carte-kaart. ,,Wel hebben we elke zes weken een nieuw menu dat we voledig aanpassen aan de seizoenen”, legt Cederik uit. ,,We maken alles zelf en willen onze gasten in gastronomisch opzicht een geweldige avond of middag bezorgen en ze laten kennismaken met verrassende smaakcombinaties. Tot nu toe is dat steeds gelukt.”
Spelenderwijze
Ellis completeert het hoofdzakelijk op de klassieke Frans keuken geörienteerde ‘smakencircus’ op enthousiaste wijze met bijpassende wijnen. Haar bijzondere combinaties doen de gasten soms versteld staan, vertelt ze. ,,Ik werk graag met ‘nieuwe wijnlanden’, bijvoorbeeld Chili en Zuid-Afrika. Landen die de mensen alleen maar kennen van wijnen uit de supermarkt. Ik vind het leuk om gasten te laten proeven dat ook in deze landen topwijnen worden gemaakt, wijnen die anders en complexer zijn dat ze hadden verwacht.”
Ellis en Cederik vinden het leuk om hun gasten spelenderwijze nieuwe gastronomische ervaringen laten opdoen. ,,Met het oog daarop houden we elk seizoen één of meer avonden die in het teken staan van een bepaald thema. Ellis: ,,Eerder dit jaar hebben we het thema Zuid-Afrika gehad, Met een Zuid-Afrikaanse wijnboer die op kostelijke wijze vertelde over zijn wijnen en wat je er allemaal mee kunt.
De eerste thema-avond was gewijd aan Zuid-Amerika, een continent dat de meeste mensen associëren met runderen die alle tijd en ruimte krijgen om na hun leven in de grazige weiden de meest sappige steaks voor te brengen, terwijl in landen als Peru en Colombia restaurants gevestigd zijn die tot de absolute wereldtop gerekend mogen worden.
De volgende thema-avond zal Piemonte zijn,
Bekend om zijn stevige rode wijnen, truffels, hazelnoten en risotto.
Enthousiaste feedback
Bij Het Gerecht wordt intussen hard gewerkt om de gastronomische reputatie die Ellis en Cederik binnen korte tijd hebben opgebouwd waar te kunnen blijven maken. Cederik: ,,Wat dat betreft mogen we zeker niet klagen. Tot nu toe hebben we eigenlijk alleen maar positieve en enthousiaste feedback gekregen. In dit vak draait alles om vertrouwen winnen. We hebben een open keuken een staan dus in feite heel dicht bij onze gasten. Als het even kan, maak ik aan het einde van de avond een rondje langs de tafeltjes. Dat wordt gewaardeerd. We hebben gasten die zo enthousiast waren dat ze al diverse keren teruggekomen zijn. Laatst vertelde iemand dat hij via-via bij ons was uitgekomen. Dat is waar we het voor doen. Mensen die tegen elkaar vertellen dat ze bij ons zo’n mooie avond hebben gehad. Betere complimenten zijn er niet.”